Rádióinterjú a Vatikáni Rádió magyar adásából, mely elhangzott 2014. szeptember 23-án.

A Passaic-i Szent István Magyar templom 2013-14-ben ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját. Ez az ünnepségsorozat zárult le most a hét végén amikor a patersoni egyházmegye püspöke, melynek területén található a plébánia, Arthur Serratelli ünnepi szentmisével lezárta a megemlékező sorozatot.

Passaic különleges helyet tölt be az amerikai magyarság életében. 110 éve folyamatosan van magyar pap a közösségben, ami azért is nagy szó, mert az USA-ban jelenleg már talán ha 10 magyar katolikus pap van, s a keleti parton ez az egyetlen önálló magyar plébánia. Amikor már New Yorkba se jut magyarul beszélő, ott élő magyar lelkipásztor, ez a hely valódi kincses sziget a magyarul beszélő, élő emberek számára.

Ha egy kicsit belenézünk a templom történetébe, az első komolyabb esemény, amikor 1902. december 24-én, az akkori püspök kinevezte Messerschmidt Gézát a leendő plébánia vezetőjének. Nem volt se háza, se temploma, de ügyes és lelkes szervező volt, másnap már magyarul prédikált „egy illendő teremben”, ahogy a feljegyzések mondják.

1903 március közepén, az egyházi tanács gyűlésén kimondták, hogy a templom meglesz, azt is hogy gót stílusú és téglából. Ebből később némi változással gót és római keverék lett. Június 21-én helyezték el az alapkövet, majd rá egy évre 1904. augusztus 21-én szentelték fel.

A templom mellett később iskola, plébánia, zárda épült, s a mai napig hallatszik a magyar szó, noha a környéken már nem sok magyar él, a legtöbben távoli vidékekről New Jersey-ből, New Yorkból, de van aki Pennsylvania államból jár magyar nyelvű szentmisére. Hogy milyen jelentős ez a hely, azt az is bizonyítja, hogy amerikai pasztorációs útján Mindszenty József hercegprímás, bíboros több napot is töltött itt.

Passaic mindenkit vár, hiszen ez a hely mindenkinek fontos, akiknek fontos egyházunk, New Jersey egyik utolsó magyar bástyájának fennmaradása, akik résztvettek az elmúlt évtizedek lélekemelő eseményein, akik valaha a Szent István Iskolába jártak, támogatói, rendezői és fáradhatatlan munkásai voltak a közkedvelt Megye és Múzeum báloknak, és akik hisznek magyar közösségünkben.

Az ünnepi évet Dr. Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok pasztorációjával megbízott Esztergom-Budapesti segédpüspök nyitotta meg, de az év folyamán tiszteletét tette Böcskei László, nagyváradi megyéspüspök is, hiszen a jelenlegi plébános – Vas László atya – nagyváradi egyházmegyés. Az év folyamán mind a lelki, mind pedig a testi ünneplésben igyekezett az egyházközség új erőt meríteni, szentmisék, de közös bográcsozások, közös étkezések is szép számmal voltak.

Bár a megemlékező év most szombaton a püspöki szentmisével, s az azt követő ünnepi vacsorával véget ért, de még egy programja lesz, hiszen most szombaton délután 2:30-kor Dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke teszi tiszteletét templomunkban, ahol találkozhat helyiekkel, helyi civil szervezetekkel, közösségekkel is, az USA-ban élő magyarokkal.

Forrás: http://www.archivioradiovaticana.va/storico/2014/09/23/new_jersey_lez%C3%A1rult_az_1903-ban_alap%C3%ADtott_passaici_magyar_pl%C3%A9b%C3%A1nia/ung-827011